Bisfenol A kan finnas i dricksvattnet.
Foto: Scanpix

Farligt ämne kan finnas i dricksvattnet


Barn särskilt utsatta.
Kemikalieinspektionen har hittat det hormonstörande ämnet bisfenol A från vattenrör i åtta av 22 undersökta lägenheter som gjorts i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Publicerad –Uppdaterad



– Det är givetvis oacceptabelt om det förekommer giltiga ämnen i dricksvatten, säger Erik Gravenfors, utredare och kemist på Kemikalieinspektionen.
Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som kan skada fortplantningsförmågan hos människor, och det finns också studier som visar på ett samband mellan bisfenol A och fetma och cancer. Det är förbjudet i nappflaskor och flera andra plastprodukter.

Barn särskilt utsatta

Och nu visar Kemikalieinspektionens granskning att ämnet kan finnas i dricksvatten. Exakt vilka nivåer som är ofarliga för människor är inte fastställt, men man vet att barn är särskilt utsatta.
– Barn är under uppväxten och kan vara extra känsliga för påverkan, absolut, säger Erik Gravenfors.
Mellan 2007 till 2011 renoverades vattenledningar i cirka 3.000 lägenheter i Sverige med hjälp en så kallad reliningmetod där plasten som användes innehöll bisfenol A. Nu har Kemikalieinspektionen undersökt 22 av dom här lägenheterna och funnit spår av bisfenol A i dricksvattnet i åtta av dom.
– Det är oroande eftersom bisfenol A betraktas som ett misstänkt hormonstörande ämne. Det bör inte finnas alls i vattenledningsvatten, säger Erik Gravenfors.

Åtgärd: Förbjud metoden

Det är Kemikalieinspektionen som tillsammans med Boverket och Livsmedelsverket står bakom utredningen. I december ska de lämna förslag på åtgärder till miljödepartementet.
– Vi har ännu inte landat i ett konkret förslag. Men det är klart att en framåtsyftande åtgärd att förbjuda den här metoden, där det kan gå fel, är något vi diskuterar med de andra myndigheterna, säger Erik Gravenfors.
Om man bor i ett hus där lägenheterna har renoverats med bisfenol A, hur kan man ta reda på det?
– Då får man kontakta sin bostadsrättsförening eller sin hyresvärd och ställa en fråga om det, säger Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen.