viglink.com

Friday, August 12, 2016

Kisel

Kisel

Kisel är en mycket viktig mineral och spårämne som vi behöver få i oss via maten. Det finns ännu inga angivna värden för dagsbehovet men har förmodligen en viktigare roll än vi förstår. Bland annat kan kisel fungera som en halvledare och det verkar som att det dirigerar kalcium på plats i skelettet. Kisel är stärkande för ben, leder, blodkärl och bindväv.

Bra källor för kisel är följande ,hämtat ur Kokkonsten för den självläkande människan:
Havregryn är en av de rikaste källorna för kisel, som både motverkar skadliga effekter av aluminium i kroppen ,Alzheimer, och stärker skelett och bindväv.
Morot innehåller också stora mängder kisel som stärker bindväven och hjälper kalciumomsättningen ,ger starka ben. Vintermorötterna innehåller betydligt mycket mer näring än de späda delikatessmorötterna.
Rödbetan innehåller mycket kisel, som är viktigt för hud, hår och blodkärl.
Selleri innehåller rikligt med kisel. Detta i kombination med dess dämpande effekt på jäsningsprocesser gör sellerin användbar vid behandling av reumatism, ledinflammation, gikt och nervinflammation. Selleri är en av de få grönsaker som går bra att kombinera med frukt.
Sallat innehåller mest kisel av alla vanliga grönsaker. Mörkare sallatsblad, som spenat och rucola, innehåller mer vitaminer, mineraler och betakaroten än de ljusa sorterna.
Gurkskal är rikt på kisel, klorofyll och bitterämnen. Nötter är energitäta livsmedel som bär på själva livsgnistan i form av hög halt av tändstiftsmineraler" som magnesium och kisel.
Fullkorn är även bra källor och dinkel ,spelt, har höga halter av fosfor, kalium, kisel och magnesium samt av vitaminerna B1, B2 och B3.
OBS!! Glöm inte att blötlägga all spannmål dagen innan så att fytinsyran inaktiveras. Denna binder annars till sig mineraler och för dem ur kroppen.


http://ehdin.com/?id=87

No comments: