viglink.com

Wednesday, November 3, 2010

Massage

Massage har många positiva effekter och med tanke på det stressfulla samhälle vi lever i idag är det kanske inte så konstigt att allt fler människor regelbundet går till en massör. Att ge sin kropp och själ den avslappning och vila som den förtjänar betalar sig i längden eftersom risken för fysiska och psykiska skador minskar samtidigt som välbefinnandet ökar.

Kroppens största organ är huden och genom att beröra den stimuleras mängder av receptorer i huden som påverkar bindväv, leder, muskler och organ. Smärta, trötthet, oro, och depression kan lindras genom massage.


Fysiskt så ökar blodgenomströmningen i kroppens muskler och slaggprodukter kan lättare avlägsnas och försvinna ut ur kroppen vilket resulterar i ökad smidighet och mindre smärta i musklerna. Beröring av huden aktiverar frisättning av hormonet oxytocin som är vårt ”må bra” hormon som gör att vi blir mer lugna, avslappande och mindre oroliga.

Triggerpunkter är delmuskelspänningar som kan uppstå i en muskel. De är inte större än 2-5 mm och ömmar vid tryck och ger då oftast en utstrålande smärta. Triggerpunkter kan vara latenta eller aktiva. Latenta innebär att de endast ger ifrån sig smärta vid tryck eller sträckning. De aktiva triggerpunkterna ger smärta utan provokation och ger muskeln funktionsnedsättning. Orsaker till uppkomsten kan vara överbelastning, inaktivitet, mindre bra ergonomi, stress, muskulär obalans, infektioner, kyla, och trauma.

Genom att trycka på ett visst sätt på dessa punkter kan mer näring tillföras till muskeln samt slaggprodukter transporteras bort. Smärtan i triggerpunkten kan då försvinna och muskeln kan återgå till sin normala funktion.

No comments: