viglink.com

Saturday, November 24, 2012

5 tips för att introducera raw food i familjen


När vi börjar intressera oss mer för kost och hälsa blir det lätt så att vi tar till oss mycket information, helt enkelt för att vi vill lära oss. Vi läser böcker, pratar med likasinnade, söker på internet, går på seminarier och kurser med mera. Till vår förvåning kan det få en oväntad effekt.


Efter ett tag märker vi ofta att vi inte har hela vår omgivning med på tåget. Hur spännande vi än tycker det är med raw food och dess inverkan på hälsan, börjar vi inse att våra vänner, nära och kära inte delar vårt nyfunna intresse med samma intensitet. Känns det igen?

Oavsett vilket intresse vi utvecklar, kommer vi att ändra fokus och prioriteringar ju mer vi ger oss in i ämnet. Samma gäller förstås för raw food. Vi börjar därför uppleva svårigheter med att hålla kosten, just för att vi utmanas när vi prioriterar.

Den främsta utmaningen ligger förstås på hemmaplan, i det egna köket. Det är inte alla som har förmånen att ha en partner som också är intresserad av raw food. Istället drar personen ifråga kanske åt andra hållet och vi känner oss motarbetade. Det kan också bli många "bläää" och "vill inte ha" från barn i familjen. Vi kanske behöver laga fler rätter för att tillfredsställa alla vid matbordet.

För att lättare klara en övergång och öka chanserna till att få stöd från familjen, följer här fem tips på hur du kan introducera mer hälsosam kost i hemmet.
  1. Smyg in raw food med efterrätter
    Alla gillar efterrätter och sötsaker, mer eller mindre. Därför är det ett tacksamt sätt att föra in raw food, utan att det märks alltför mycket. Det är populärt bland barn att få pajer, glass, smoothies, chokladmouse med mera, till en smarrig efterrätt eller mellanmål.
  2. Servera sallader och raw tillbehör till maten
    Att servera sallad till den lagade maten är kanske inte så innovativt, men det behöver inte vara den klassiska sallad-gurka-tomat-salladen. Det finns ju så mycket mer vårt glada växtrike har att erbjuda. Experimentera med olika salladssorter, smula ner nötter och frön, testa med frukt som inslag, blanda ner dadlar för sötma. Eller varför inte våga dig på alger i salladen? Mixa olika röror och dressingar att ringla över. Nya smaker inspirerar och ger nya upplevelser som väcker intresse.
  3. Öka mängden raw och dra ner mängden lagat
    Istället för att som brukligt ha sallad till maten, varför inte vända på konceptet och ha lite lagad mat som tillbehör till salladen. Det ökar förståelsen för att sallad och raw food också är mat, samtidigt som vi inte behöver känna den där klumpen av mättnad. Istället får vi uppleva en lättare mättnadskänsla som är betydligt behagligare än en "paltkoma" med tupplur på soffan som resultat.
  4. Gör en raw rätt per dag
    Allt eftersom attityden till raw food blir bättre i hemmet och familjen lär sig att det både är gott och att det mättar, kan du börja införa att göra en raw rätt per dag. Det enklaste att börja med är frukosten. En grön smoothie eller en fruktgröt med lite nötter brukar inte vara ett för stort steg, vare sig för barn eller respektive. Skicka med barnen raw mellanmål till skolan för att hålla koncentrationen uppe. Glöm inte att ta med till dig själv på jobbet! Lite dadlar och naturella nötter gör susen framåt eftermiddagen.
  5. Låt familjen vara med och laga
    Deltagande är alltid poppis. Speciellt om du har barn. De gillar att rulla bollar eller forma saker med händerna. Varför inte låta dem ta del av att blanda röror/sallader och hantera råvarorna, så att de lär sig vad saker och ting är? Män gillar som bekant tekniska prylar, så sätt en mixer i handen på dem och låt dem bli rörornas mästare! =)
Framför allt, ha kul! Avdramatisera raw food och ha roligt i köket. Det hjälper sällan att vara för allvarlig när vi vill introducera något nytt. Russin är väldigt nyttiga och ger bra energi, men vi behöver inte se ut som dem i ansiktet. =)
http://rawfoodresan.blogspot.se/2009/07/5-tips-for-att-introducera-raw-food-i.html

No comments: