viglink.com

Thursday, November 15, 2012

Quinoa


Chenopodium quinoa0.jpg

Quinoa (Chenopodium quinoa), även kallad mjölmålla, är en ört som växer vilt iSydamerika. Växtens frön är ätliga och ett bra val av föda med tanke på deras näringsvärden. Quinoa finns i många olika färger och storlekar. Vanligast är vit, röd och svart men det finns också blå quinoa.
Quinoa började odlas av Inka-indianerna i Sydamerika. Det anses att en av anledningarna till att Inka-riket blev så stort är att de åt quinoa som är väldigt näringsrik och innehåller nästan allt människor behöver.
Quinoa kan användas precis som ris eller couscous i alla sorters rätter, och smakar ganska neutralt, som ris ungefär.
När man tillagar quinoa är det bra att först skölja den under rinnande vatten och sedan koka den med dubbelt så mycket vatten som quinoa. Man sköljer mjölmålla eftersom det finns bitterämnen (saponiner) i skalet som går bort när man sköljer. Om man inte sköljer quinoa kan smaken bli lite bitter, men det är inte farligt. Lagom med saponiner är faktiskt nyttigt. När man kokar quinoa ser det ut som att fröna får svans, vilket är helt normalt och beror på att grodden lossnar vid kokning.
Quinoa har en mindre släkting som kallas canihua som också är ätlig.

No comments: