viglink.com

Saturday, August 18, 2012

Hunzas hemligheter


Det antas att bland dessa människor hundraåringar är en vanlig företeelse, och att det inte är ovanligt att äldre personer att nå den ärevördiga ålder av 130. Det har till och med rapporterats att ett betydande antal har överlevt till den otroliga åldern av 145!



Du kan få komplett "Hunza Health Secrets" Ebook gratis med Peter Kelders " The Eye of Uppenbarelseboken. "



Dessa människor är inte en produkt av legenden, inte heller är det land de lever i en mytisk utopi. De kallar sig själva Hunzas (uttalas Hoonzas) och bor i vad som kommit att kallas världens tak - bergstopparna i Himalaya. För att vara mer exakt, Hunza land med en befolkning på endast 30.000, ligger i den yttersta norra udde i Indien, där gränserna i Kashmir, Kina, Indien och Afghanistan konvergerar.



Det sägs att denna lilla grupp av människor, som bor i ett otillgängligt dal ca 3000 meter (9000 fot) över havet, är mer eller mindre helt avskurna från omvärlden. Det sägs också att de är de lyckligaste människorna på jorden.



En annan viktig punkt att förstå är att hälsa Hunzas inte kännetecknas av enkla frånvaro av sjukdom, även om det i sig är ganska prestation. Mer än bara inte påverkas av sjukdomar som slår ner så många av våra kamrater i sina bästa år, de Hunzas verkar ha gränslös energi och entusiasm, och på samma gång är förvånansvärt lugn. Jämfört med genomsnittet Hunza, en västerlänning i samma ålder - även en som anses vara mycket passform - verkar sjuklig. Och inte bara verkar sjuklig, men faktiskt vara sjuk!



Exceptionell livslängd

Den förväntade livslängden för den genomsnittliga västerlänning är cirka 70 år. Den förväntade livslängden för den genomsnittliga Hunza faller på en annan skala helt - dessa människor nå både fysiska och intellektuella mognad vid ärevördiga åldern av hundra! Detta faktum understryker relativa karaktär vad vi hänvisar till som vanligt.



Som vi ser lite längre fram, har det sätt vi är betingade att uppfatta åldrande en avgörande inverkan på hur vi utvecklar.



Vid hundra års ålder, en Hunza anses varken gamla eller ens äldre. Ännu mer extraordinära är att Hunzas fortfarande förvånansvärt ungdomlig på alla sätt, oavsett deras kronologiska ålder är.



Enligt ett antal källor, är det inte ovanligt att 90-åriga Hunza män få barn. Hunza kvinnor 80 eller mer ser inte äldre än en västerländsk kvinna 40 - och inte bara någon kvinna, men en som är i utmärkt skick.



De tvingar oss också att ställa följande fråga: finns det någon hemlig teknik som gör att dessa människor att leva så länge, och stanna så frisk? Svaret är ja - de Hunzas vet något vi inte. Men det är inte bara en hemlighet, det finns många.



Den första, och säkerligen den viktigaste av dessa hemligheter avser näring . Intressant nog liknar Hunza synsätt som beskrivs av Hippokrates, fadern av modern medicin, som levde mer än 2000 år sedan i det antika Grekland. Den grundläggande bud på deras gemensamma uppfattning om vad som utgör en riktig kost är enkel: den mat du äter är din bästa medicinen.



Det finns en modern talesätt, myntades på sextiotalet: ". Du är vad du äter"



Så vad gör de Hunzas äta?



Tja, kan grundval av Hunza diet, som till stor del styrs av de ganska hårda klimat och geografiska förhållanden i deras hemland, sammanfattas i ett ord: sparsamhet.



Hunzas äter bara två måltider om dagen. Den första måltiden serveras vid tolv middagstid, även om Hunzas är upp varje morgon klockan fem på morgonen Detta kan låta förvånande, eftersom de flesta näringsexperter här i väst betonar vikten av en rejäl frukost, trots att vår livsstil är relativt stillasittande jämfört som de Hunzas, som deltar i krävande fysiskt arbete hela morgonen lång på fastande mage.



Till skillnad från de flesta västerlänningar, Hunzas äter främst för upprättande och underhåll av hälsa i stället för nöje , även om de är mycket noggranna när de förbereder sin mat, vilket för övrigt råkar vara läckra.



Dessutom Hunza är mat helt naturligt , som innehåller inga kemiska tillsatser som helst . Tyvärr är det inte fallet när det gäller de flesta av våra livsmedel berörs.Allt är så färsk som den kan möjligen vara, och i sitt ursprungliga osaltat skick. Den enda "behandling" består av torka några färska frukter i solen och göra smör och ost av mjölk. Inga kemikalier eller konstgödsel används i sina trädgårdar. I själva verket är det mot lagen om Hunza att spraya trädgårdar med bekämpningsmedel. Renee Taylor i sin bok Hunza hälsa hemligheter (Prentice-Hall 1964) säger att Mir, eller härskare Hunza, som nyligen fick i uppdrag av pakistanska myndigheterna att spraya fruktträdgårdar i Hunza med bekämpningsmedel, för att skydda dem från en förväntad invasion av insekter. Men Hunzas skulle ha inget av det. De vägrade att använda giftiga bekämpningsmedel, och i stället sprutas sina träd med en blandning av vatten och aska, som tillräckligt skyddade träden utan att förgifta frukt och hela miljön. Med ett ord, den Hunzas äter som de lever - organiskt.



De Hunzas då äter mycket lite. Men vad exakt äter de?



Tja, en stor del av är deras diet består av korn : korn, hirs, bovete och vete.



De äter också frukt och grönsaker på en regelbunden basis. För det mesta är dessa konsumeras färska och rå , även om vissa grönsaker kokas under en kort tid. Deras föredragna frukter och grönsaker ingår potatis, bönor sträng, ärtor, morötter, kålrot, squash, spenat, sallad, äpplen, päron, persikor, aprikoser, körsbär och björnbär. De har också en särskild förkärlek för aprikos gropar . ( Du kan få aprikoskärnor i hälsokostaffär, får endast de torkade dem som inte har alla de viktiga enzymer dödade av). Mandel äts hela, eller användas för att göra olja genom en process som har överförts från generation till generation.



Mjölk och ost är viktiga källor till animaliskt protein. Kött, men inte helt elimineras, förbrukas mycket sällan, reserverat för speciella tillfällen som äktenskap eller festivaler. Detta faktum är utan tvekan en av anledningarna till att Hunzas har sådana friska tarmsystem. Även när köttet serveras, delarna är mycket små: kött skärs i små bitar och stuvad under en lång tid. Nötkött och fårkött används sällan - kyckling är deras vanligaste källan till animaliskt protein .



Det viktiga att komma ihåg är att även om Hunzas inte är helt vegetarisk, bildar kött en minimal del av deras dagliga kost .



De äter vanligtvis kött endast en gång i veckan, om det ofta och lever längre och stanna friskare än vi gör.



Liksom spannmål, frukt och grönsaker, är yoghurt också en stapelvara i Hunza kost. Yoghurt, som fyller tarmfloran, är mycket fördelaktigt för den mänskliga organismen. Bulgarer, som också äter mycket yoghurt, är ett annat folk som lever i en mogen ålder. Bulgarien har 1.666 hundraåringar per miljon invånare, medan här i väst är antalet bara 9 per miljon invånare.



Valnötter, hasselnötter, mandel, bokollon mm utgör också en viktig del av Hunza kost. Tillsammans med frukt eller blandas i sallader, nötter utgör ofta en hel måltid .



Ingen diskussion om Hunza diet skulle vara komplett utan att nämna deras speciella bröd, kallade chapatti, " som äts tillsammans med varje måltid. Eftersom det används så ofta, skulle det vara logiskt att dra slutsatsen att det är en avgörande faktor - eller åtminstone en mycket viktig -. Att orsaka deras fantastiska livslängd (Det finns ett par recept som ingår nedan).



Specialister tror att det är denna speciella bröd som förser 90-åriga Hunza män med deras förmåga att tänka barn, något som är oerhört här i väst. I själva verket innehåller chapatti bröd alla väsentliga delar. Det kan göras från vete, hirs, bovete eller kornmjöl, men vad som är viktigast är att mjölet är hela, dvs inte raffinerad, och har inte haft sin groddar bort , vanligt här i väst. Det är denna del av kornet som ger den dess reproduktiva effekt, liksom dess bruna färg. Tyvärr västerlänningar tenderar att associera vithet mjöl med renhet, något som är helt felaktigt. Dessutom, vilket grodden intakt gör lagring mjölbaserade produkter svårare. Detta utgör ett problem för livsmedelsindustrin som föredrar att använda raffinerat vitt mjöl, även om det har berövats de flesta av sina näringsämnen.



Fröet korn har häpnadsväckande näringsmässiga egenskaper . För en sak, innehåller allt en kornets vitamin E innehåll. Detta vitamin spelar en viktig roll för att upprätthålla sexuella funktioner hos både människor och djur, och som ni kanske vet, sexuell aktivitet, som är direkt relaterad till den väl fungerande hormonella system, är avgörande för hälsan.



Hunza Bröd recept;



Förberedelser tar inte lång - ungefär en timme i alla. Det första du bör göra är att köpa några nymalen mjöl. En blandning av vete och bovete är utmärkt. Använd en tredjedel vetemjöl, och två tredjedelar bovetemjöl.



Typiska Hunza Bröd görs färskt varje dag från sten marken korn främst vete, korn, bovete och hirs. Dessa läckra platta osyrade bröd är en viktig del av en näringsriktig kost av spannmål, frukt, torkad frukt, och grönsaker. De dricker stora mängder "Glacial Mjölk" som är mjölkig färgat vatten färska smält från basen av glaciärer, rik på stenmjöl och mineraler. En typisk Hunza chapatti Bröd recept är Kamali: 2 koppar sten marken hela vetemjöl eller blandning av mjöl 1/2 tsk vegetabilisk salt eller iodized havssalt (Även om de har rik mineral kost, är jod sällsynt bort från marina platser och fisk.) 1/4 till 1 kopp mjölk glaciären (vatten) Blend mjöl och salter tillsammans. Rör i precis så mycket vatten för att göra en mycket hård deg. Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord tills den är slät och elastisk. Täck med en fuktig trasa, avsatt i 30 minuter. Bryta degen i en tum bollar. Rulla in mycket tunna rundor, ca 8 inches i diameter. Grädda i 10 minuter på en varm lätt smord grill på svag värme. Vänd ofta. Gör 20 chapattis. En typisk Hunza Millet Bröd Recept: 1 kopp Millet mjöl 1 kopp riven morot 1 msk honung 1 msk vegetabilisk salt / iodized salt 2 msk vegetabilisk olja 2 ägg Kombinera i skål: Mjöl morötter olja honung och salt. Blanda väl och rör 3/4 kopp kokande vatten i blandningen. Vispa äggulorna och tillsätta 2 msk. kallt vatten, fortsätter att slå och sedan lägga till blandningen. Vik in stelt beated ägg och grädda i en oljad het panna vid 350oF i ca 40 minuter.

Hunza Chapatti Breads

















No comments: