viglink.com

Friday, October 19, 2012

Sju Medvetande Plan

Avatar för Gaiatri


Människans medvetande når olika plan och nivåer. Vi utvecklar och når medvetet dessa plan successivt under utvecklingens gång.

Det mänskliga medvetandet befinner sig inom det kosmiskt fysiska planet som är uppdelat i sju plan/nivåer.
  1. Gudomligt (Adi, Logos plan)
  2. Monadiskt (Anupadaka)
  3. Andligt (Atmiskt plan)
  4. Intuitivt (Buddhiskt plan)
  5. Mentalt (Manasiskt plan)
  6. Emotionellt (Astralt plan)
  7. Fysiskt
Var och en av dessa plan är i sin tur uppdelade i sju plan/nivåer. D.v.s. det fysiska planet kan delas in i sju nivåer, det emotionella planet kan delas in i sju nivåer, etc.
Personligheten fungerar inom de tre världarna som inkluderar det fysiska planet, det emotionella planet och de fyra lägre nivåerna av det mentala planet (lägre mentalplanet (lower mind)).
"De tre världarna" är också illusionens plan och tillsammans så utgör de Maya (den stora illusionen).
Personligheten använder sig av sina tre kroppar: fysisk-eterisk, emotionell-astral och lägre mental. När personligheten kan använda de tre kropparna som en helhet (enhet) så är personligheten integrerad.  Personligheten utvecklas under lång tid. Vi lär oss att hantera och fungera genom kropparna och tar kontroll över dem succesivt.
Personlighetsutvecklingen når till slut ett maximum då vi är på toppen av den materiella utvecklingen. Personligheten når då ofta en topposition inom yrkesliv och i den yttre sociala tillvaron. Man är då som mest "lyckad" på det materiella planet.
De högre mentala planen (de tre högsta nivåerna på mentalplanet) är själens nivåer. Här befinner sig Jaget eller också kallad Kausalkroppen.  Här återfinns Jag lotusen.
Mellan Personligheten och Kausalkroppen så finns det en illusorisk lucka i medvetandet. Detta gör att vi behöver överbrygga denna lucka för att nå själens medvetande. Överbryggande gör man med meditation och aspiration. Man bygger därmed den lägre delen av Antahkaranan som också kallas Regnbågsbron.
Utvecklingen av själskontakt och slutlig förening med själen sker under flera liv och når också ett maximum. Man är då mycket fokuserad i själslivet och det är vanligt att man är dedikerad och hängiven föreningen med det gudomliga under många år och kanske spenderar tid i avskildhet i t.ex. ett kloster eller ett ashram. Efter detta går man ut igen i det världsliga livet och integrerar själsegenskaperna med det yttre livet.
Från kausalkroppen behöver man bygga ytterligare en del av Antahkaranan till en högre del av medvetandet.  Detta högre medvetande kallas för Den Andliga Triaden och inkluderar Atma, Buddhi, Manas eller Andlig vilja, Intuition och Sinne. Denna nivå kallas även för The Higher Mind. Det involverar det andliga planet, det intuitiva planet och den högre delen av det mentala planet.
För att bygga denna del av Antahkaranan behöver man vara fokuserad på mentalplanet. Byggandet sker genom bl.a. visualisering och användandet av mental materia.
Genom Den Andliga Triaden kan medvetandet nå kontakt med Monaden. Monaden befinner sig på det Monadiska planet och härifrån kommer livstråden.
Observera att dessa sju nivåer är begränsade till det Kosmiskt fysiska planet som är det lägsta planet av sju. D.v.s. ovanför det kosmiskt fysiska planet finns det kosmiskt astrala planet och där ovanför återfinns det kosmiskt mentala planet, etc.
Det är lätt att gå vilse i alla plan och nivåer, men det kanske kan ge en förståelse och överblick på var människan befinner sig i utvecklingen av medvetandet.
Det kan också nämnas att vårt Sollogos är polariserad på det kosmiska astralplanet.

Källa: Bailey, A, A; Invigning och En avhandling om kosmisk eld ochThe Rays and The Initiations.

No comments: